Over Sara

Ik ben Sara Ludovica Antonia Smeekens. Zoals je merkt, koos ik mijn tweede naam als mijn bedrijfsnaam. Dat is de naam van mijn meter, van mijn bezieler. Maar daarover later meer.

Mijn passie? Dat is fotografie. Iets wat ik gaandeweg ontdekte. Eerst bewandelde ik inderdaad een heel ander professioneel pad. Na mijn studies ICT werkte ik 14 jaren als database-ontwikkelaar. Maar mijn creatief ei kon ik daar niet kwijt. Hoogtijd om het roer om te gooien.

Na een hele reeks workshops, opleidingen, een project 365 (klik hier voor meer info) en zelfstudie wist ik perfect welke richting ik uit wou. Fotografie dus… Met een diploma Reportagefotografie op zak, vond ik mijn weg.

Binnen fotografie is straatfotografie mijn eerste passie. Dat is het leven zoals het echt is. In 2015 had ik een expo met mijn werken van Parijs, Berlijn en Praag. (Klik hier om meer te zien daarvan.) Terwijl ik de steden doorkruiste met mijn camera, begon ik meer en meer te beseffen dat ik ook dit soort ongecontroleerde foto’s wilde maken van mensen. Thuis, in hun bedrijf, op een feest… 

Naast fotografe, ben ik ook mama. Een zeer trotse mama zelfs van 2 zoontjes. Met hen maak ik de leukste dingen mee. En als fotografe kan ik al die mooie momenten ontdekken en vastleggen. Om later opnieuw te beleven.

Over Ludovica

In 2015 heb ik mijn bedrijf Ludovica opgericht.

Met Ludovica heb ik mij gespecialiseerd in spontane fotografie. Ik hoor je al denken… Spontane wat? Spontane fotografie dus. Niks poseren. Niks doen alsof. Gewoon echte beelden.

Als je voor mij kiest, kies je niet de perfectie van personen, gezinnen of bedrijven, maar voor de echtheid ervan. Bij mijn fotografie volg ik mijn klanten een aantal uren, een halve dag of zelfs een ganse dag. Op die manier kan elk moment, verhaal of plek authentiek in beeld worden gebracht. Zonder te poseren. Want geef toe, hoe zalig is het om meteen terug te beleven wat je ziet. Daar gaat het over. Mijn klanten beleven zelfs nog jaren later hun foto’s in plaats van ze alleen maar te bekijken.

Maar vanwaar komt die naam Ludovica? Wel, ik heet Sara Ludovica Antonia Smeekens. Mijn tweede naam heb ik geërfd van mijn meter, tante Louisa. Zij is de zus van mijn moeder. Een vrouw die ik bewonder om wie ze was. Zorgzaam, nieuwsgierig en met twee voeten in het leven. Best wel een voorbeeld voor mij. Ze was niet bang om nieuwe dingen te proberen en net dat heb ik ook gedaan met ‘mijn’ Ludovica.