Wat je zelf doet, doe je meestal beter: het legendarische motto van überklusser Roger. Wat voor sommige (zeker niet allemaal) klussers geldt , geldt ook maar voor sommige amateurfotografen.
Grand Rapids is een Amerikaanse fotografe die de proef op de som heeft genomen door een antwoord te geven op de vraag: “Waarom zou ik iemand anders betalen om foto’s te laten nemen, die ik zelf zou kunnen nemen?” Je kan toch een toffe DSLR camera kopen. Veel mensen denken zo, niet?

Begrijpelijk, we maken allemaal bewuste keuzes over hoe we ons geld uitgeven. Sommigen willen dan ook niets uitgeven wat ze zelf kunnen.

Vanuit dit standpunt heeft Grand een experiment uitgevoerd. Ze nam haar man Tim, die totaal geen fotograaf is, mee op een van haar fotosessie’s. Tim kreeg een reflexcamera in zijn handen met een standaard lens en ze zette de instellingen net zoals de meeste mensen die een DLSR thuis hebben.

Na de sessie bewerkte ze haar foto’s, maar niet die van hem. De meeste mensen hebben ook niet de mogelijkheden om de foto’s met professionele software te bewerken.

Wat je dus hieronder ziet zijn de foto’s van beiden. Links, Tim zijn foto’s, rechts van Grand.

compare-1

compare-10
compare-3
compare-13
compare-8
compare-6

compare-5

compare-2

 

compare-17

 

Grand maakt in haar blogbericht duidelijk waarom je voor een goede fotograaf zou kiezen:

  • Om het mooie te zien in de gewone, dagdagelijkse dingen. Op vele momenten merk je bepaalde dingen niet, omdat je er zelf dag in/dag uit in zit. Maar toch is dat net zo waardevol om te kunnen koesteren.
  • Om het beeld een verhaal te laten vertellen, persoonlijkheden te bevatten. Zelfs een goede camera weet niet hoe je je compositie het beste maakt om je beeld visueel aantrekkelijk te maken, en om alle belangrijke dingen te bevatten en alle afleidingen te vermijden. Daarvoor heb je iemand nodig die veel ervaring, en talent heeft.
  • Om de camera te laten doen, wat er in je hoofd afspeelt. Een “goede camera” in “auto” modus maakt zelf zijn prioriteiten, die misschien wel anders zijn dan je in gedachten had. Zoals bijvoorbeeld een focuspunt leggen op een subject dat niet je interesse heeft, of je beeld overbelichten omdat het beslist dat je in dit geval wel een silhouet wil. Een professionele fotograaf weet hoe je de camera te baas kan zodat de beelden in lijn zijn met wat je in gedachten hebt.
  • Om er zeker van te zijn dat elk gezinslid in beeld komt. Als je zelf een camera bezit en regelmatig gebruikt, is de kans groot dat je zelf zelden op foto’s verschijnt. Maar als een professionele fotograaf je werk overneemt, kan je er zeker van zijn dat elk gezinslid in beeld komt.
  • Om kwalitatieve foto’s te hebben. De camera van een fotograaf is iets duurder, maar kan heel goed om met situaties waar weinig licht is, zonder dat de foto’s wazig of oranje worden. De gewone “goede camera” in “auto” modus zal in zo’n situatie snel beslissen om een flits te gebruiken. Ook heeft een fotograaf verschillende lenzen bij die sneller werken in donkere situaties. Je hoeft zelf geen duizenden euro’s aan materiaal te besteden, omdat je fotograaf dat al voor je heeft gedaan.
  • Om foto’s te bewerken in kwaliteitsvolle, professionele software om een meesterstuk te maken van elk beeld. Het ziet er niet naar uit dat je zelf honderden euro’s zal spenderen aan fotobewerking-software (plus cursussen), of externe harde schijven en backup systemen om alle foto’s te organiseren en stockeren, om zeker te zijn dat er niets verloren kan gaan. Maar ik heb, en gebruik al deze dingen om er voor te zorgen dat jij dat niet hoeft te doen.
  • Om je foto’s te organiseren, bewerken, afleveren en printen. Dat is mijn JOB, wat wil zeggen ik zal zorgen voor het selecteren, bewerken, opladen van je foto’s. Plus, indien gewenst, samenstellen in een fotoboek. Het gebeurt regelmatig dat als je zelf je foto’s maakt, je het stuk overslaat om de foto’s te organiseren en bewerken, laat staan af te drukken. Je hebt harde schijven vol met folders van ongesorteerde, onbewerkte en ongeprinte foto’s.

Hopelijk verduidelijkt dit al meer waarom je iemand zou inhuren om foto’s te nemen die je zelf niet KAN nemen.

Origineel artikel van Brooke Collier Photography

Heb je zin gekregen in een fotoreportage van je gezin? Bekijk de mogelijkheden hier: http://www.ludovica.be/ludovicas-verhaal