Media

In oktober van 2017 kwam Jelle Cleymans van ATV me interviewen over Spontane fotografie.

En in september van 2016 haalde ik samen met Kizi een dubbele pagina van Gazet Van Antwerpen.


Over Ludovica

Over Sara

Ik ben Sara Ludovica Antonia Smeekens. Zoals je merkt, koos ik mijn tweede naam als mijn bedrijfsnaam. Dat is de naam van mijn meter, van mijn bezieler. Maar daarover later meer.

Mijn passie? Dat is fotografie. Iets wat ik gaandeweg ontdekte. Eerst bewandelde ik inderdaad een heel ander professioneel pad. Na mijn studies ICT werkte ik 14 jaren als database-ontwikkelaar. Maar mijn creatief ei kon ik daar niet kwijt. Hoogtijd om het roer om te gooien.

Na een hele reeks workshops, opleidingen, een project 365 (klik hier voor meer info) en zelfstudie wist ik perfect welke richting ik uit wou. Fotografie dus… Met een diploma Reportagefotografie op zak, vond ik mijn weg.

Binnen fotografie is straatfotografie mijn eerste passie. Dat is het leven zoals het echt is. In 2015 had ik een expo met mijn werken van Parijs, Berlijn en Praag. (Klik hier om meer te zien daarvan.) Terwijl ik de steden doorkruiste met mijn camera, begon ik meer en meer te beseffen dat ik ook dit soort ongecontroleerde foto’s wilde maken van mensen. Thuis, in hun bedrijf, op een feest… 

Naast fotografe, ben ik ook mama. Een zeer trotse mama zelfs van 2 zoontjes. Met hen maak ik de leukste dingen mee. En als fotografe kan ik al die mooie momenten ontdekken en vastleggen. Om later opnieuw te beleven.

Over Ludovica

In 2015 heb ik mijn bedrijf Ludovica opgericht.

Met Ludovica heb ik mij gespecialiseerd in spontane fotografie. Ik hoor je al denken… Spontane wat? Spontane fotografie dus. Niks poseren. Niks doen alsof. Gewoon echte beelden.

Als je voor mij kiest, kies je niet de perfectie van personen, gezinnen of bedrijven, maar voor de echtheid ervan. Bij mijn fotografie volg ik mijn klanten een aantal uren, een halve dag of zelfs een ganse dag. Op die manier kan elk moment, verhaal of plek authentiek in beeld worden gebracht. Zonder te poseren. Want geef toe, hoe zalig is het om meteen terug te beleven wat je ziet. Daar gaat het over. Mijn klanten beleven zelfs nog jaren later hun foto’s in plaats van ze alleen maar te bekijken.

Maar vanwaar komt die naam Ludovica? Wel, ik heet Sara Ludovica Antonia Smeekens. Mijn tweede naam heb ik geërfd van mijn meter, tante Louisa. Zij is de zus van mijn moeder. Een vrouw die ik bewonder om wie ze was. Zorgzaam, nieuwsgierig en met twee voeten in het leven. Best wel een voorbeeld voor mij. Ze was niet bang om nieuwe dingen te proberen en net dat heb ik ook gedaan met ‘mijn’ Ludovica.


Testimonials

Fien Baetens

Hey Sara,

ik vind het geweldig! Ik heb de video al verschillende keren bekeken en blijf het prachtig vinden.
Ik zou nooit op het idee gekomen zijn voor een dergelijke fotoshoot, maar het resultaat is onbetaalbaar!
We gaan dit nog heel erg lang koesteren!
Tussen de 300 foto’s zitten echt nog pareltjes!
Je hebt van onze 3 kinderen echt zeer kenmerkende, typerende foto’s kunnen trekken.
Zalig ook die reeks van Roos met mijn mama; van intens verdriet naar uitgelaten blij!
En Kaat bij het ophalen van school met mij…
Ik kan nog wel even doorgaan!
We kijken uit naar de boek!


Cathy Mostmans

ZO waanzinnig blij ben ik dat we Sara vroegen om het 80-jarige feest van mijn moeder te fotograferen! Ik had al foto’s gezien van Sara en die hadden me echt geraakt dus ik hoopte stiekem op enkele echt fantastische foto’s. Die “enkele” waren er in realiteit tientallen. Stuk voor stuk naturel, de kleine grootse momenten zo weten te ‘pakken’ dat je de intensiteit terug voelt van het moment. Dat is talent. Petje af. Op mijn kadoverlanglijstje voor de toekomst komt: ‘a day in the life of’ fotoshoot van ons gezin door Sara! 


Peggy Landuyt

Sara in ons kielzog tijdens onze huwelijksdag…. Vanaf haar eerste klik hadden we een echte klik! Sara ging te werk zoals ze op voorhand had gezegd en het resultaat is dan ook magisch! Er ligt zoveel spontaniteit en gevoel in haar foto’s dat wij zelfs na de zoveelste keer de foto’s te bekijken nog steeds een waaier aan emoties voelen. Voor eender welke fotoreportage ook, wij kiezen met volle goesting voor Ludovica!


Roos Vanvinckenroye

Ontspannen fotoshoot met mooie spontane foto’s als resultaat. Wij zijn fan van Ludovica!


Kizi Frans

De kinderen waren meteen op hun gemak tijdens de shoot. Resultaat :prachtige foto’s !! Spontaan, apart, speels, … om het in haar woorden te zeggen : authentieke foto’s. Dit is elke cent waard


Lies Wouters

Spontane, leuke, mooie foto’s! De foto’s weerspiegelen wie het kind is. Wij zijn heel erg blij met de fotoshoot en de daarbij horende foto’s. Een aanrader voor al wie op zoek is naar mooie ‘echte’ foto’s!!!


Evy De Block

Sara is gewoon een fantastische fotografe. Punt uit!
Hoewel ze niet echt een huwelijksfotografe ‘pur sang’ is, is ze er toch in geslaagd van ons huwelijk heel mooi in beeld te brengen. Zelfs een stijve hark zoals ik, oogt ontspannen op de foto’s.
Ik weet al naar wie ik zal bellen als ik nog eens leuke foto’s van mijn gezin wil.


Cathelijne de Vries

Sara heeft het talent om onzichtbaar te zijn. Ze heeft nu 3 keer foto’s gemaakt voor mij, zowel van het gezin als met vrienden en recent ook op een event. In alle gevallen heeft ze de sfeer van het moment enorm goed weten te capteren, staan mensen op de foto zoals ze zijn en is ze echt in staat geweest om een tastbare herinnering te creeren. Ze doet dat allemaal terwijl je geen “last” hebt van het feit dat er een fotograaf rondloopt: niemand voelt de neiging om toch even te poseren en achteraf krijg je foto’s te zien waarvan je echt niet wist dat ze ze genomen had.

Absolute aanrader dus, zowel privé als zakelijk!


Greetje Van den Eede

Hallo Sara
Even uit het oog verloren om je te bedanken voor de prachtige foto’s! Hoe je erin geslaagd bent van mijn niet fotogenieke ik toch zoveel leuke beelden neer te zetten… Super gewoon! We zullen zeker nog samenwerken!
We zijn nu op vakantie, dus geen paniek als het even wat stilvalt. Jij bent een echte superfotografe!
Dank!
Greetje


Birgit Ibens

Sara kwam een fotoshoot maken van onze dochter voor haar lentefeest . Ze stelde mij en Ella helemaal op haar gemak . Ella mocht gewoon doen wat ze leuk vindt .
Het resultaat is echt super ! Het is leuk dat de foto’s zo natuurlijk en spontaan zijn! Wil je een unieke niet geposeerde reportage dan ben je bij Ludovica echt aan het juiste adres !


Lies De Schepper

Dank je Sara voor het vastleggen van een avondje bij ons thuis. De energie die hier meestal heerst, kan je helemaal terugvinden in je foto`s.
Heerlijk om naar te kijken als er eens wat minder energie is ;-).
We zijn er erg blij mee!


Steve Conard

Sara slaagde erin om het enthousiasme van Charlotte op een geweldige manier vast te leggen.
Rustig en op een onzichtbare manier was ze aanwezig om tot een prachtresultaat te komen. We love it!


Laurence Debacker

Gewoon fantastisch! Sara, ik ben zo blij dat je jezelf bij ons thuis even onzichtbaar maakte.
Het zijn de meest echte en spontane foto’s die er ooit van ons gezin getrokken zijn.
Ik doe dit zeker nog eens over als ze wat ouder zijn! Echt top!


Saskia Van Nuffelen

Wat een leuke avond toen Sara op bezoek kwam. Zowel Milla als ikzelf gaan lopen als we een camera zien.
Maar bij Sara zagen we de camera helemaal niet. Milla voelde zich volledig op haar gemak en vond het gewoon een leuk spelletje.
Sara maakt prachtige foto’s en heel mooie herinneringen. Absoluut een aanrader!


Kelly Vervoort

Sara is top in wat ze doet en dat met heel veel enthousiasme! Ze maakt van heel het gezin leuke, onverwachte, ontspannen foto’s daar haar bijna onzichtbaar op te stellen.
Ik kan dit aan iedereen aanraden!
Om dan nog maar te zwijgen over de positieve reacties die je krijgt op de foto’s!Missie & Visie

Missie

Ludovica is gespecialiseerd in spontane fotografie waarbij steeds de echtheid en niet de perfectie van personen, gezinnen of bedrijven primeert. Bij mijn fotografie volg ik mijn klanten een aantal uren, een halve dag of zelfs een ganse dag zodat elk moment, verhaal of plek authentiek in beeld kan worden gebracht zonder te poseren. Zo zorg ik ervoor dat mijn klanten hun bijzondere momenten, verhalen of plekken zelfs nog jaren nadien steeds weer kunnen beleven in plaats van alleen maar bekijken.


Visie

In onze huidige maatschappij wordt vaak gestreefd naar perfectie. We worden overal overstelpt met beelden die weinig te maken hebben met de werkelijkheid. Personen worden vaak personages die zichzelf amper herkennen en waarbij weinig overblijft van hun persoonlijkheid. Bij Ludovica wil ik jouw momenten, verhalen en plekken in beeld brengen zoals ze echt zijn. Bij elke foto laat ik bekijken overgaan in beleven omdat ik steeds de focus leg op emotie in plaats van op perfectie. Ik vind het belangrijk dat je je zo op je gemak voelt dat alleen de echtheid overblijft. Zo kan je zelfs jaren later deze herinneringen opnieuw beleven, ook al ben je 90.


Over Sara

Ik ben Sara Ludovica Antonia Smeekens. De naam Ludovica heb ik geërfd van mijn meter, tante Louisa. Zus van mijn moeder.

Na een 14 jarige carrière als database ontwikkelaar werd het hoog tijd om mijn creatieve ik in de picture te zetten. Na een hele reeks workshops, opleidingen, een project 365 en zelfstudie wist ik perfect welke richting ik uit wou. Met een diploma Reportagefotografie op zak en al heel wat ervaring vond ik mijn weg.

Als mama van 2 zoontjes leerde ik mooie momenten ontdekken en vastleggen.

Straatfotografie is mijn eerste passie. In 2015 had ik een expo met mijn werken van Parijs, Berlijn en Praag.