1. Ik heb geen tijd

Toen ik recent tegen iemand vertelde over mijn tuinsessie, antwoordde hij ‘Ik heb geen tijd’.
Ok, ik was net een flyertje in zijn brievenbus aan het steken. En toen hij me zag, heb ik kort uitgelegd wat ik doe. Maar hij antwoordde dus, ‘Nee, niet nodig. Ik heb geen tijd’.

Hij had helemaal nog niet begrepen wat ik juist doe. Op een halve minuut had ik natuurlijk nog niet alles kunnen vertellen. Dus hij wou gewoon snel van me af zijn om verder te stappen in zijn drukke leven.

Maar ‘geen tijd hebben’, klopt niet. Want een Day In The Life sessie kost je helemaal geen tijd. Tenzij je natuurlijk geen tijd maakt voor je gezin. Want het enige wat ik je vraag is dat ik aanwezig mag zijn bij je ‘Family-time’. Aanwezig…. je hoeft helemaal niets voor me te doen. Ik breng zelf mijn eten en drinken mee. Alles om jullie te ontzorgen en jullie te kunnen laten genieten van je Quality-time met je gezin.

2. Mijn huis is nog niet af

‘Mijn huis is nog niet af’, ‘Ik wil eerst nog een tweede kind’, ‘Als mijn blokjes van mijn tanden eraf zijn’…
Allemaal excuses die je gebruikt om te zeggen dat je/je leven (nog) niet perfect is. De timing is niet perfect.

Maar als dat nu nog niet is, wanneer dan wel?

Guess What: Je leven is NU perfect, met alle imperfecties erbij.

Een day in the life shoot laat je niet maken voor iemand anders. Maar enkel voor jou. En vooral voor je kinderen.

En je leven NU, is wat je kind NU meemaakt. Leven door verbouwingen door. Hoe fijn zou het voor je kind zijn om een fotosessie te hebben voordat zijn broertje of zusje erbij kwam.

ELK MOMENT IS PERFECT. Elk moment is goed.

Als je blijft wachten op het perfecte, gaat je leven voorbij voor je het beseft.

 3. Wij zijn saai

‘Oh, maar wij doen niet veel zene’, ‘Bij ons valt niets te beleven’
Sommige mensen denken dat ze altijd actief bezig moeten zijn om interessante foto’s te hebben. De schoonheid zit ook in de rustige momenten. In de zetel hangen en knuffelen toont de intieme band.

Maar… Als je natuurlijk een hele avond tv gaat kijken, zal dat wel eentonige foto’s opleveren. Dus ik stel voor om als gezin iets samen te doen. Ook al is dat iets rustig als kubben of zelfs wandelen. Ik bekijk op voorhand even met je, welke activiteit je zou kunnen doen.

Het maakt niet uit wat je doet! Elke activiteit is goed. Voor mij is geen enkel gezin saai.

4. Het is hier altijd rommelig

‘Oh nee, dan moet ik opruimen’, ‘Het is een meststal hier’.

Ok, een beetje opruimen mag zodat je jezelf er comfortabel bij voelt. Maar, het is gewoon het leven zoals het is. Het is het leven zoals jij en je kinderen het nu beleven.

En ik zal altijd wel proberen om veel rommel uit beeld te brengen zodat de foto niet te druk wordt.

Je hoeft echt niet in een steriele omgeving te wonen.

 5. Ik kan zelf foto’s maken

Snap ik zeker. En iedereen heeft een camera bij zich. Maar doe je ook iets met al die mooie foto’s die je maakt? Worden dat tastbare herinneringen later?

En trouwens, als je zelf foto’s maakt. Gaat je kind dan later niet de vraag stellen waar jij vroeger was? Ik moet zeggen dat ik geen enkele spontane foto heb waar we met ons gezin allemaal op staan.

En dan is de vraag: Hoe belangrijk vindt jij het dat je zelf mee in de beelden komt?

Wist je dat ik als fotograaf, ook een fotograaf laat komen om mijn gezin te fotograferen? En ik heb ook fotografen als klant, want zij weten maar al te goed hoe belangrijk het is om dit soort foto’s te hebben.

© Gwendolyn Pieters

6. Ik pak niet op beeld

“Van mij kan je geen mooie foto’s maken hoor”, “Ik pak niet op foto”.
Krijg ik heel vaak te horen. Ik snap dat je dat zeg. Want als ik een klassieke fotoshoot laat doen, vind ik ook dat ik niet op beeld pak. Maar wanneer er spontane foto’s van me genomen worden wel.

Ik ben geen fotomodel die weet hoe ik me moet gedragen als er een camera op me gericht is, en jij ook niet.

Maar ik zorg er wel voor dat jij authentiek en spontaan in beeld komt.
Hoe? Door me onzichtbaar op te stellen, zodat jij niet meer door hebt dat ik foto’s neem. Je merkt mijn aanwezigheid niet op. Dat is ook wat ze me zeggen. “Ik voelde me helemaal op mijn gemak. Het was helemaal niet storend.”

 7. Fotografie is duur

“Ik kan er momenteel geen geld aan geven”

Snap ik. Je kan het misschien niet jaarlijks doen. Maar toch 1 keer in de jeugd van je kind zou al super zijn.

Maar bekijk het ook als investering. In jezelf en in je kinderen. In de toekomst. Want zou je niet blij zijn met wat gevoel dat je hen geeft wanneer ze een album terugvinden van hoe het leven vroeger was. Hoe zij opgroeiden met de technologie die er vandaag is. Dat ze zich kunnen herinneren met wat ze speelden.

Dat gevoel is toch onbetaalbaar?

Wist je al dat je me deze zomer kan boeken voor een tuinsessie, voor maar 160€?

Zo, heb je nu nog excuses?